Braint Academy - zakelijk schrijven voor je werk menu

Bijwoord

Een bijwoord geeft extra informatie over een ander woord, bijvoorbeeld een werkwoord of een bijvoeglijk naamwoord. Het hoort bij het andere woord. Er zijn verschillende soorten bijwoorden, zoals een bijwoord van plaats, van tijd en van graad. Kijk hieronder voor een lijst met bijwoorden.

Voorbeelden bijwoord

Voorbeelden bijwoord

Hieronder zie je een aantal voorbeelden. Het bijwoord in elke zin is roze.

  • Het horloge is heel duur.
  • Morgen gaan we naar huis.
  • Wanneer vertrekken we?

In de eerste zin zegt heel iets over het bijvoeglijk naamwoord duur. In de tweede zin zegt morgen iets over het werkwoord gaan. In de derde zin zegt wanneer iets over het werkwoord vertrekken. De bijwoorden geven extra informatie over de woorden waar ze bij horen.

Verschil bijwoord en bijvoeglijk naamwoord

Een bijvoeglijk naamwoord geeft toch ook extra informatie over een ander woord? Dat klopt. Maar een bijvoeglijk naamwoord geeft informatie over een zelfstandig naamwoord. Daarom is een bijvoeglijk naamwoord ook makkelijker te herkennen. In het eerste voorbeeld is duur een bijvoeglijk naamwoord bij horloge.

Lijst bijwoorden

Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste soorten bijwoorden. Bij elk soort zie je een voorbeeld. In de voorbeeldzin is het bijwoord roze.

  1. tijd Binnenkort gaan we naar de film.
  2. plaats Hij heeft het kantoor hiernaast gehuurd.
  3. graad Dit vind ik super spannend.
  4. richting Waarheen gaat de reis?

Bijwoord en taalkundig ontleden

Een bijwoord is een woordsoort. Bij taalkundig ontleden benoem je van elk woord de woordsoort. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier. Wat is taalkundig ontleden?

Wat is jouw taalniveau?   Maak de gratis taaltoets en ontvang direct feedback. Naar de taaltoets

© 2024 BRAINT ACADEMY BV