Taal op niveau met e-coaching menu

Braint Taalgids

Voltooid deelwoord

Een voltooid deelwoord is een werkwoordsvorm die aangeeft dat iets is gebeurd of is afgerond. Kijk bijvoorbeeld naar deze zin: Heb je je examen gehaald? Je vraagt naar iets wat is gebeurd, wat is voltooid. Dat doe je in deze zin met het hulpwerkwoord heb en het voltooid deelwoord gehaald.

Voorbeelden voltooid deelwoord

In de zinnen hieronder is het hulpwerkwoord onderstreept en het voltooid deelwoord roze.

  • Ze heeft gisteren drie uur getraind.
  • Het is pas gisteren gebeurd.
  • De jongen is op heterdaad betrapt.

Voltooid deelwoord op d of t?

Eindigt een voltooid deelwoord nou op een d of een t? Dat is soms lastig omdat je ze beide uitspreekt als een t. Je kunt het verschil niet horen. Als je wilt weten of een voltooid deelwoord op een d of een t eindigt, gebruik je de regel van ’t kofschip. Hiervoor zoek je eerst de stam van het werkwoord. Dan kijk je of de laatste letter in ’t kofschip staat. Als dat zo is, dan is de laatste letter een t. Als dat niet zo is, dan is het een d.

Neem bijvoorbeeld het werkwoord trainen. De stam hiervan is train. De laatste letter is n en deze komt niet voor in ’t kofschip. Daarom schrijf je getraind met een d. Een andere manier is het langer maken van het voltooid deelwoord. Bijvoorbeeld in de getrainde vrouw hoor je dat getraind op een d eindigt. Hetzelfde geldt voor de gewerkte uren.

Bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord

Een voltooid deelwoord kun je ook bijvoeglijk gebruiken, zoals in de gewerkte uren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier. Wat is een bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord?