Braint Academy - trainingen zakelijk schrijven menu

Heldere zakelijke teksten schrijven

gratis met STAP-budget

online in combinatie met face-to-face

Schrijf je zakelijke e-mails, rapportages of andere teksten voor je werk en wil je de kwaliteit daarvan verbeteren? In deze online cursus leer je schrijven op de manier waarop jij wilt communiceren: helder, klantvriendelijk en to the point.

Persoonlijke begeleiding - online en face-to-face

Je persoonlijke taalcoach begeleidt je. Je kunt haar vragen stellen over de opdrachten en over taalkwesties die je in je werk tegenkomt. Daarnaast geeft ze op vaste momenten gerichte feedback en schrijftips. Verder plannen jullie in overleg drie keer een meeting via Zoom of Teams. Hierin kun je onderwerpen bespreken die je lastig vindt of waarover je extra uitleg wilt.

Flexibel en in je eigen tempo

Je kiest zelf het startmoment van de cursus en je bent niet gebonden aan vaste tijden. Je werkt aan de cursus op een tijd en plaats die jou het beste uitkomen. Dat doe je in de online leeromgeving die wij voor je klaarzetten. Met begeleiding van je taalcoach train je stap voor stap je schrijfvaardigheid.

Dit leer je

 • je boodschap helder en klantvriendelijk verwoorden, in de juiste toon
 • kort en bondig formuleren, met een zinsopbouw en leestekens die kloppen
 • je taalgebruik afstemmen op je doel en je lezer
 • goede alinea's maken
 • alinea's combineren in een heldere tekst
 • verschillende soorten teksten schrijven

Wil je graag met je eigen teksten aan de slag? Ook dat kan. Je taalcoach koppelt de feedback dan aan de teksten die jij aanlevert.

Dit bereik je met de cursus

Aan het eind van de cursus heb je geleerd om kritisch te kijken naar je teksten. Je weet nu hoe je ouderwets en 'wollig' taalgebruik kunt herkennen én vermijden. Je kunt je boodschap kort en bondig formuleren op een leesvriendelijke manier. Ook ben je je bewust van je woordkeus en de toon die je gebruikt als je schriftelijk communiceert met externe relaties en collega's.

Heldere zakelijke teksten schrijven

 • € 875 all-in
 • gratis met STAP-budget
 • flexibele planning
 • online in combinatie met face to face
 • individuele begeleiding
 • persoonlijke taalcoach
 • Braint bezit het NRTO keurmerk

Bestellen

De cursus kost € 875. Dit is inclusief de begeleiding van je taalcoach. Je kunt direct online afrekenen met iDeal of we kunnen je eerst een factuur sturen. Bestel je namens je werkgever? Laat het ons weten, dan passen we de factuur aan. Braint is een onderwijsorganisatie en is vrijgesteld van btw.

Bestellen

Je bepaalt zelf wanneer je met de cursus begint.

STAP-budget

Deze cursus kun je gratis volgen met je STAP-budget. Voor je aanvraag heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Je kunt je bij ons aanmelden voor dit aanmeldingsbewijs. Er zijn geen kosten aan verbonden.

STAP-aanmeldingsbewijs

We nemen contact met je op om je aanmelding verder te bespreken.

Wat is het STAP-budget? Klik hier voor meer info.

Brochure

Wil je de brochure van Heldere zakelijke teksten schrijven downloaden? Klik dan op de button hieronder.

Download brochure

Cursusduur

Je besteedt in totaal 24 uur aan de cursus. In overleg met jou maakt de taalcoach hiervoor een planning. Met een tijdsbesteding van 2 uur per week bijvoorbeeld ben je dan 12 weken bezig. Maar korter of langer kan ook. De planning is flexibel. We houden rekening met je vakantieplannen en piekmomenten in je werk.

Start- en eindniveau

Het startniveau voor de cursus is 2F/B1 (vmbo, mbo 1 t/m 3). Het eindniveau van de cursus is 3F/B2.

Afronding

Je rondt de cursus af met een eindopdracht. Als je deze hebt gemaakt, ontvang je een certificaat.

Wil je een persoonlijk advies? Bel dan met een van onze taalcoaches, telefoon : 085 401 81 36

Toch niet helemaal wat je zoekt?

In de cursus Foutloos schrijven voor je werk leer je heldere en klantvriendelijke teksten voor je werk schrijven zonder taalfouten. Aan het einde kun jij zakelijke teksten schrijven die passen bij het niveau dat jij wilt bereiken. Als het nodig is, spijker je ook je spelling en grammatica, denk bijvoorbeeld aan werkwoordspelling, leestekens en het gebruik van verwijswoorden. Deze cursus kun je ook volgen met je STAP-budget.

Braint heeft al ruim 15 jaar ervaring met het ontwikkelen en verzorgen van online cursussen taalvaardigheid met individuele begeleiding. Braint traint als preferred supplier het personeel van onder andere KPN, Rabobank, KLM en Aegon.


Braint bezit het NRTO-keurmerk
NRTO

Klanten over braint

"Ik ben heel erg blij met de taalcoach. Zij gaf altijd goede tips, feedback en uitleg. Ik stuurde teksten door die ik voor mijn werk schreef. Die hebben wij doorgenomen tijdens de online sessie en ze gaf advies hoe ik ze beter en effectiever kan schrijven. Ik geef een 9."

Anik Damayanti

"Uitstekende cursus. Fijne manier om te studeren en het geleerde is goed toepasbaar in mijn dagelijkse praktijk. Cijfer: 9"

Ivan Mulier - Allianz Nederland

"De cursus is heel bruikbaar voor mijn werk. De dingen die ik heb geleerd zijn direct toepasbaar. Ik heb geleerd dat je ook een zakelijke tekst kan opstellen zonder heel formeel of streng te hoeven zijn. Daarnaast heb ik o.a. geleerd om zinnen actiever te maken. Ik geef de cursus een 10."

Hester Admiraal - Projectmedewerker Koninklijke Bibliotheek

"Ik vind dat deze cursus geeft wat het belooft: Zakelijk schrijven. De rol van de taalcoach is essentieel. Daarmee heb je een aanspreekpunt waar je met een vraag, twijfels, zorgen terecht kunt. Op elke vraag die ik aan Tanja stelde, kreeg ik een vriendelijk en snel antwoord (met extra tips). Ze heeft me echt meer informatie gegeven dan ik had verwacht."

Alejandra Carrizoza Sevilla - Royal A-ware

"Fijn dat je op je eigen tempo de opdrachten kunt maken. Wat ik ook heel prettig vond is dat ik vanwege Corona extra tijd heb gekregen om de cursus af te ronden. Ik merk dat ik nu makkelijker brieven schrijf en fouten die ik eerder maakte, maak ik nu niet meer. Cijfer: 10"

Dianne Jochoms - teamleider Almende College

"De cursus is me zeer goed bevallen. Het is prettig om te weten dat je bij het schrijven van een brief of e-mail de regels goed kunt toepassen. Ook de modules spraken me aan. Zeer tevreden, gemakkelijk te bereiken, overzichtelijk en een goede coach. Boordeling: 9!"

Olaf Pol - commercieel medewerker binnendienst Grolsche Bierbrouwerij

"Het resultaat van de cursus is dat ik minder formeel maar wel bondiger en helderder schrijf. Ik let nu op de toon van het bericht en wat ik ermee wil bereiken. Beoordeling : 9"

Patty Scholma - Adviseur Kalsbeek B.V.