Taal op niveau met e-coaching menu

Cursus Zakelijk Schrijven

€ 575,- all-in

individuele begeleiding

In de online cursus Zakelijk Schrijven leer je e-mails en andere teksten schrijven die passen bij de manier waarop jij wilt (leren) communiceren: helder, klantvriendelijk en to the point. Door de flexibele planning bepaal je zelf waar en wanneer je aan de cursus werkt. Je taalcoach geeft je feedback, tips en tools waarmee je verder kunt. Als het nodig is, spijker je je (werkwoord)spelling bij.

Bestellen


Hieronder vertellen we meer over de cursus. Wil je deze informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de brochure.

BrochureWaarom past deze cursus bij jou?

Je kiest zelf je startmoment en je bent niet gebonden aan vaste tijden. Je werkt dus aan de oefeningen en schrijfopdrachten op een tijd en plaats die jou uitkomen. Je taalcoach geeft je gerichte feedback en schrijftips, zodat je na de cursus heldere en leesvriendelijke teksten schrijft die effect hebben.

Je taalcoach

Tanja van Essen

Tanja van Essen studeerde Nederlands en Geschiedenis aan de Lerarenopleiding te Amsterdam. Heeft ruim 30 jaar ervaring als trainer/docent Nederlands en zakelijk schrijven.

Wat doet je taalcoach?

Je taalcoach volgt je voortgang en heeft inzicht in je resultaten. Op basis hiervan geeft ze je op vaste momenten gerichte uitleg en taaltips. Met de onderdelen die minder goed gaan, ga je met hulp van je coach grondig aan de slag. En natuurlijk kun je haar tussendoor altijd vragen stellen over de opdrachten, maar ook over taalkwesties die je in je werk tegenkomt.

Waarmee ga je aan de slag?

 • helder en klantvriendelijk taalgebruik;
 • kort en krachtig formuleren;
 • het juiste gebruik van leestekens;
 • de indeling van een alinea;
 • de opbouw van een tekst, gekoppeld aan het tekstdoel;
 • het schrijven van verschillende soorten teksten.

Ben je op zoek naar een baan of een andere functie?

Ook dan is deze cursus geschikt voor jou. We hebben veel ervaring met (bij)scholing en maken in overleg met jou een traject dat past bij wat jij wilt leren en nodig hebt voor de functie die je zoekt.

Wat bereik je met de cursus?

Je hebt in de cursus geleerd om kritisch te kijken naar je teksten. Je weet nu hoe je ouderwets en ‘wollig’ taalgebruik kunt herkennen én vermijden. Je kunt je boodschap kort en bondig formuleren op een leesvriendelijke manier. Ook ben je je bewust van je woordkeus en de toon die je gebruikt als je schriftelijk communiceert met externe relaties en collega’s.

In je leeromgeving vind je uitgebreide theorie met voorbeelden en schrijftips. Als het nodig is, kun je je (werkwoord)spelling bijspijkeren. Wil je graag met je eigen teksten aan de slag? Ook dat kan. Je taalcoach koppelt haar feedback dan aan de teksten die je aanlevert.

Wanneer wil je starten?

Nadat je je hebt aangemeld, nemen we contact met je op om in overleg met jou de startdatum af te spreken. Je kunt al binnen 2 dagen met de cursus beginnen! Wil je later beginnen? Dan kun je nu al de cursus aanvragen. Je bepaalt zelf je startdatum.

Hoeveel tijd besteed je aan de cursus?

Je besteedt in totaal 20 uur aan de cursus. In overleg met jou maakt de taalcoach hiervoor een planning, bijvoorbeeld met een tijdsbesteding van 1,5 uur per week. Deze planning is flexibel. We houden rekening met je vakantieplannen en piekmomenten in je werk. Je kunt maximaal een half jaar over de cursus doen.

Wat heb je geleerd?

 • je woordkeus en toon aan te passen aan je doel en je lezer
 • je zinnen kort en bondig te formuleren
 • de juiste leestekens te gebruiken in een zin en in een opsomming
 • stijlfouten te signaleren en te verbeteren
 • structuur aan te brengen in een tekst

Na afronding van het traject schrijf je leesvriendelijke e-mails, brieven en andere teksten die passen bij de doelgroep en de situatie.

Startniveau

Het startniveau voor de cursus is B1 (mbo, havo/vwo).

Afronding

Het eindniveau van de cursus is B2/C1. Je rondt de cursus af met een eindopdracht. Als je deze hebt gemaakt, ontvang je een certificaat.

Kosten

De cursus kost € 575,- all-in. Braint is een onderwijsorganisatie en is vrijgesteld van btw. Je kunt bestellen op factuur of direct online afrekenen met iDeal. Bestel je namens je werkgever? Laat het ons weten, dan passen we de factuur aan.

Cursus Zakelijk Schrijven

 • € 575,- all-in
 • flexibele planning
 • individuele begeleiding door persoonlijke taalcoach
 • eigen online leeromgeving
 • Braint bezit het NRTO keurmerk

Bestellen

Wil je een persoonlijk advies? Bel dan met een van onze taalcoaches, telefoon : 085 401 81 36

Brochure

Wil je de brochure van Zakelijk Schrijven downloaden? Klik dan op de button hieronder.

Downoad brochureBraint heeft al ruim 15 jaar ervaring met het ontwikkelen en verzorgen van online cursussen taalvaardigheid met indivduele begeleiding. Braint is preferred supplier van deze cursussen voor het personeel van onder andere KPN, Rabobank, KLM en Aegon.

Toch niet helemaal wat je zoekt?

Wil je eerst aan de slag met de taalregels, zodat je zeker weet dat de spelling van de werkwoorden klopt en dat de leestekens op de juiste plek staan? Misschien is dan de cursus Correct Nederlands interessant voor jou.


Braint is lid van

Klanten over braint

"De cursus is heel bruikbaar voor mijn werk. De dingen die ik heb geleerd zijn direct toepasbaar. Ik heb geleerd dat je ook een zakelijke tekst kan opstellen zonder heel formeel of streng te hoeven zijn. Daarnaast heb ik o.a. geleerd om zinnen actiever te maken. Ik geef de cursus een 10."

Hester Admiraal - Projectmedewerker Koninklijke Bibliotheek

"Ik vind dat deze cursus geeft wat het belooft: Zakelijk schrijven. De rol van de taalcoach is essentieel. Daarmee heb je een aanspreekpunt waar je met een vraag, twijfels, zorgen terecht kunt. Op elke vraag die ik aan Tanja stelde, kreeg ik een vriendelijk en snel antwoord (met extra tips). Ze heeft me echt meer informatie gegeven dan ik had verwacht."

Alejandra Carrizoza Sevilla - Royal A-ware

"Fijn dat je op je eigen tempo de opdrachten kunt maken. Wat ik ook heel prettig vond is dat ik vanwege Corona extra tijd heb gekregen om de cursus af te ronden. Ik merk dat ik nu makkelijker brieven schrijf en fouten die ik eerder maakte, maak ik nu niet meer. Cijfer: 10"

Dianne Jochoms - teamleider Almende College

"De cursus is me zeer goed bevallen. Het is prettig om te weten dat je bij het schrijven van een brief of e-mail de regels goed kunt toepassen. Ook de modules spraken me aan. Zeer tevreden, gemakkelijk te bereiken, overzichtelijk en een goede coach. Boordeling: 9!"

Olaf Pol - commercieel medewerker binnendienst Grolsche Bierbrouwerij

"De cursus zelf vind ik erg duidelijk en fijn en is enorm bruikbaar bij het werk wat ik doe! Een dikke 10."

Tim Steenbeek / iUsed

"Het resultaat van de cursus is dat ik minder formeel maar wel bondiger en helderder schrijf. Ik let nu op de toon van het bericht en wat ik ermee wil bereiken. Beoordeling : 9"

Patty Scholma - Adviseur Kalsbeek B.V.

"De samenwerking met Braint is zeer goed. Er wordt meegedacht. Snel gereageerd. Goede uitleg op vragen."

Liesbeth Brouwer - Community Manager Zakelijk KPN Forum

"Ik denk nu veel beter na over de indeling van mijn teksten en gebruik veel minder spreektaal. Op een leuke manier heb ik er heel veel van opgestoken."

Hoe werkt zo'n cursus nou eigenlijk? bekijk de video
Braint taalvaardigheid - uitleg werkwijze

Wie gingen u voor?

 • Aegon
 • KPN
 • MN
 • Corporatie Academie