Taal op niveau met e-coaching menu

Wie zijn wij?

Wij zijn Bart Molenaar en Tanja van Essen, partners in leven en werk. Ooit kwamen we elkaar tegen bij het Centrum Vakopleiding voor Volwassenen en het klikte meteen. Daarnaast bleken we ook nog eens dezelfde visie op werken en leren te hebben. In opdracht van Arbeidsvoorziening Nederland hebben we ons eerste digitale lesmateriaal ontworpen: Praktitaal (toen nog op dvd!). De cursist kon hier zelfstandig spelling en grammatica oefenen. Dit paste perfect in de methode die het CVV hanteerde: zelfstandig werken binnen je eigen maatwerktraject. En zo zijn we begonnen.

Van 3-hoog achter naar bedrijf

Wat op dvd kan, kan ook online, vonden wij. In die tijd was dat een nogal gewaagde gedachte, en veel vrienden en collega’s verklaarden ons voor gek. Naast ons werk in het beroepsonderwijs begonnen we met het ontwikkelen van online oefenmateriaal. Bart, die naast zijn studie Engels ook informatica studeerde, nam de ontwikkeling van de software voor zijn rekening en Tanja, met haar ruime ervaring als docent én ontwikkelaar lesmateriaal Nederlands, ging aan de slag met de inhoudelijke kant. Er volgde een jarenlange, intensieve samenwerking, waarin het ook wel eens botste, maar die vooral veel opleverde. We werden een bedrijf: Learn Online, later Braint.

Van zelfstudie naar online taaltraining met intensieve coaching

Waar we ons in het begin richtten op online zelfstudietrajecten, ontwikkelden we in de loop van de tijd online cursussen met intensieve coaching. De rol van de personal coach, die de deelnemer tijdens het hele traject online monitort via een eigen, beveiligde leeromgeving, werd steeds belangrijker. Ook onze doelgroep werd breder. Naast bibliotheken en onderwijsinstellingen wist ook het bedrijfsleven ons steeds vaker te vinden. Onze producten bleken prima te passen in het concept ‘een leven lang leren’: het repareren en actueel houden van kennis en competenties. En naast de online coaching op de werkplek werd ook steeds meer gevraagd om persoonlijke coaching en workshops.

En hier staan we vandaag

Waar een collegiale ontmoeting al niet toe kan leiden. Van het online oefenen met een dvd’tje naar een professioneel en deskundig taalbureau met een eigen online leeromgeving, met een breed scala aan cursussen en workshops en met prachtige klanten. Met nog steeds een vooruitstrevende visie op leren. En met nog steeds een goed huwelijk.

Wij zijn Braint

 • image description

  Bart Molenaar

  Studeerde Engelse Taalkunde en Informatica aan de Universiteit van Amsterdam. Werkte als docent in het MBO en HBO. Verruilde het onderwijs voor het ondernemerschap in 2006.

 • Tanja van Essen

  Tanja van Essen

  Studeerde Nederlands en Geschiedenis aan de Lerarenopleiding te Amsterdam. Heeft ruim 20 jaar ervaring als docent Zakelijk Schrijven en trainer Communicatieve Vaardigheden in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs.

Waar staat Braint voor?

Wij bieden cursussen aan waarin de deelnemers:

 • hun taalniveau en schrijfvaardigheid op een hoger niveau tillen;
 • zelfstandig kunnen werken in hun eigen, beveiligde online leeromgeving;
 • intensief worden begeleid door hun eigen taalcoach;
 • door online coaching "on the job" de taalregels en -tips meteen kunnen toepassen in hun werk.

Naar de taalcursussen