image description

Klantgericht Schrijven

Helder en foutloos formuleren, afgestemd op je eigen schrijfpraktijk

 • Klantgericht Schrijven

  € 475,- per deelnemer
  Deze online cursus is bedoeld voor medewerkers die zich verder willen ontwikkelen in het goed formuleren van zinnen en het schrijven van effectieve, leesvriendelijke teksten. De cursus wordt individueel gevolgd, met intensieve begeleiding van een taalcoach. Door coaching "on the job" kan de deelnemer de onderwerpen die hij in de cursus oefent meteen toepassen in de eigen schrijfpraktijk.

  Algemene omschrijving
  Klantgericht Schrijven bestaat uit open en gesloten schrijfopdrachten en online oefeningen. Als dat nodig is, voegen we modules werkwoordspelling, interpunctie en stijl toe. De deelnemer levert ook zelf een aantal teksten aan uit de eigen praktijk. Hij krijgt iedere twee weken persoonlijke feedback, uitleg en tips van een taalcoach. Ook beantwoordt de taalcoach vragen over de opdrachten en taalvragen waar de deelnemer tegenaan loopt tijdens het schrijven.

  De cursus is opgebouwd in drie niveaus:
  1. Actief formuleren, met veel aandacht voor zinsopbouw en de rol van interpunctie.
  Kort en krachtig formuleren, zodat de lezer niet 'verdrinkt' in een brij van (non)informatie.
  2. De indeling van een alinea en de plaats van de kernzin.
  Het juiste gebruik van verwijs- en voegwoorden.
  3. Opbouw van een tekst, gekoppeld aan het tekstdoel.
  Oefening in het schrijven van verschillende teksten: informatieve en beschrijvende teksten, e-mails, instructies, wervende teksten, rapportages of klachtafhandelingen.

  Samen met de taalcoach maakt de deelnemer een optimaal traject door deze niveaus heen, afhankelijk van wat hij in het werk nodig heeft.

  Taalcoach
  Iedere deelnemer heeft een eigen online taalcoach. Deze monitort de deelnemer gedurende de training: houdt de voortgang in de gaten, geeft feedback en tips, geeft een alert bij (dreigende) achterstand en is online beschikbaar voor het beantwoorden van vragen over de stof. Ook kan de deelnemer taalvragen die tijdens het schrijven in het werk ontstaan bij de coach neerleggen. Deze schrijft de tekst niet, maar denkt mee over mogelijke formuleringen en geeft uitleg en tips. De coach van Braint is een bevoegde docent Nederlands.

  Coachingspagina
  De communicatie tussen de deelnemer en de taalcoach verloopt via een eigen coachingspagina. Deze pagina is een onderdeel van de persoonlijke, online leeromgeving waar alleen de deelnemer met een wachtwoord toegang toe heeft. Op deze pagina staan de planning, instructies, een overzicht van de theorie en is er gelegenheid om online te communiceren met de coach.

  Bewijs van deelname
  Na volledige afronding van de cursus wordt een bewijs van deelname uitgereikt.

  Doelgroep
  Deze cursus is geschikt voor iedereen die teksten, zoals e-mails, brieven, rapportages en notulen schrijft voor het werk.

  Leerdoel
  De deelnemer leert effectieve en leesvriendelijke teksten te schrijven.

  Aanvangsniveau
  vmbo/mbo/hbo, het startniveau wordt bepaald aan de hand van een 0-meting.

  Cursusvorm: online - met taalcoach
  De deelnemer kan binnen twee werkdagen na aanmelding beginnen aan de cursus, in een persoonlijke en beveiligde leeromgeving. Binnen deze omgeving communiceert hij ook met zijn taalcoach.

  Duur van de cursus
  De cursus duurt 3 maanden met een tijdsbesteding van 1,5 uur per week. De deelnemer werkt aan de cursus op een plaats en tijd die hem uitkomen, zolang hij maar binnen de planning blijft. In overleg kan de planning worden aangepast, bijvoorbeeld in verband met vakantie.

  Kosten
  - De cursusprijs is € 475,- all-in voor drie maanden.

  Braint is een onderwijsorganisatie en is vrijgesteld van btw.