Taal op niveau met e-coaching menu

Cursus Zakelijk Schrijven

gratis cursus

individuele begeleiding

Deze cursus is volgeboekt. Je kunt je nog wel inschrijven voor de reservelijst.

In de online cursus Zakelijk Schrijven leer je e-mails en andere teksten schrijven die passen bij de manier waarop jij wilt (leren) communiceren: helder, klantvriendelijk en to the point. Door de flexibele planning bepaal je zelf waar en wanneer je aan de cursus werkt. Je taalcoach geeft je op vaste momenten feedback, tips en tools waarmee je verder kunt. Als het nodig is, spijker je je spelling en grammatica bij.

Schrijf je in

In het kader van de subsidiemogelijkheid NL leert door heb je de mogelijkheid om deze cursus gratis te volgen binnen de periode van 1 januari 2021 tot 1 augustus 2021. Het doel van deze subsidie is om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Deze regeling geldt zowel voor mensen die (nog) in loondienst werkzaam zijn als voor werkzoekenden. Ben je zelfstandig ondernemer of flexwerker? Ook dan kun je gebruik maken van deze mogelijkheid. Volg je op dit moment een voltijd studie? Dan val je niet onder deze subsidieregeling. Je kunt je nu al inschrijven. Wil je meer lezen over deze subsidie en de voorwaarden, klik dan hier.

Waarom past deze cursus bij jou?

Als je bent gestart met de cursus werk je binnen je planning aan de opdrachten op een tijd en plaats die jou uitkomen. Je bent dus niet gebonden aan vaste tijden. In overleg met je taalcoach bepaal je je leerdoel(en), zodat je na de cursus heldere en leesvriendelijke teksten schrijft die effect hebben.

Je taalcoach

Tanja van Essen

Tanja van Essen studeerde Nederlands en Geschiedenis aan de Lerarenopleiding te Amsterdam. Heeft ruim 30 jaar ervaring als trainer/docent Nederlands en zakelijk schrijven.

Wat doet je taalcoach?

Je taalcoach volgt je voortgang en heeft inzicht in je resultaten. Op basis hiervan geeft ze je op vaste momenten gerichte uitleg en taaltips. Met de onderdelen die minder goed gaan, ga je met hulp van je coach grondig aan de slag. En natuurlijk kun je haar tussendoor altijd vragen stellen over de opdrachten, maar ook over taalkwesties die je in je werk tegenkomt.

Waarmee ga je aan de slag?

De cursus bestaat uit online oefeningen en online schrijfopdrachten.

 • helder en klantvriendelijk taalgebruik;
 • kort en krachtig formuleren;
 • het juiste gebruik van leestekens;
 • de indeling van een alinea;
 • de opbouw van een tekst, gekoppeld aan het tekstdoel;
 • het schrijven van verschillende soorten teksten.

Wat bereik je met de cursus?

Je hebt in de cursus geleerd om kritisch te kijken naar je teksten. Je weet nu hoe je ouderwets en ‘wollig’ taalgebruik kunt herkennen én vermijden. Je kunt je boodschap kort en bondig formuleren op een leesvriendelijke manier. Ook ben je je bewust van je woordkeus en de toon die je gebruikt als je schriftelijk communiceert met externe relaties en collega’s.

In je leeromgeving vind je uitgebreide theorie met voorbeelden en schrijftips. Als het nodig is, kun je je (werkwoord)spelling bijspijkeren. Wil je graag met je eigen teksten aan de slag? Ook dat kan. Je taalcoach koppelt haar feedback dan aan de teksten die je aanlevert.

Hoeveel tijd besteed je aan de cursus?

Je besteedt ongeveer 20 uur aan de cursus. In overleg met jou maakt de taalcoach hiervoor een planning. Een voorbeeld: een planning voor 3 maanden met een tijdsbesteding van 1,5 uur per week. Deze planning is flexibel. We houden rekening met je vakantieplannen en piekmomenten in je werk. Aan het eind van de cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Wat leer je?

 • je woordkeus en toon aan te passen aan je doel en je lezer;
 • je zinnen kort en bondig te formuleren;
 • de juiste leestekens te gebruiken in een zin en in een opsomming;
 • stijlfouten te signaleren en te verbeteren;
 • structuur aan te brengen in een tekst.

Na afronding van het traject schrijf je leesvriendelijke e-mails, brieven en andere teksten die passen bij de doelgroep en de situatie.

Niveaubepaling

Je taalcoach maakt een rapportage voor je waarin ze feedback geeft op de onderdelen waarvoor je goed hebt gescoord én op de aandachtspunten. Op basis daarvan geeft ze je gericht advies over de onderwerpen waarmee je in de cursus Zakelijk Schrijven aan de slag gaat. Als dit nodig is, kunnen we extra modules (werkwoord)spelling toevoegen aan de cursus.

Als je de cursus hebt afgerond, ontvang je een bewijs van deelname en een gratis E-book, zodat je een naslagwerk(je) hebt.

Cursus Zakelijk Schrijven

 • € 0,00
 • 12 weken
 • individuele begeleiding
 • eigen online leeromgeving
 • CRKBO-erkende onderwijsinstelling

Schrijf je in

Klanten over braint

"Ik vind dat deze cursus geeft wat het belooft: Zakelijk schrijven. De rol van de taalcoach is essentieel. Daarmee heb je een aanspreekpunt waar je met een vraag, twijfels, zorgen terecht kunt. Op elke vraag die ik aan Tanja stelde, kreeg ik een vriendelijk en snel antwoord (met extra tips). Ze heeft me echt meer informatie gegeven dan ik had verwacht."

Alejandra Carrizoza Sevilla - Royal A-ware

"Fijn dat je op je eigen tempo de opdrachten kunt maken. Wat ik ook heel prettig vond is dat ik vanwege Corona extra tijd heb gekregen om de cursus af te ronden. Ik merk dat ik nu makkelijker brieven schrijf en fouten die ik eerder maakte, maak ik nu niet meer. Cijfer: 10"

Dianne Jochoms, teamleider Almende College

"De samenwerking met Braint is zeer goed. Er wordt meegedacht. Snel gereageerd. Goede uitleg op vragen."

Liesbeth Brouwer - Community Manager Zakelijk KPN Forum

"De cursus is duidelijk, de website makkelijk in gebruik en je krijgt snel reactie van de taalcoach bij vragen. Voor mij was deze manier van e-learning dan ook zeer geslaagd."

"Ik denk nu veel beter na over de indeling van mijn teksten en gebruik veel minder spreektaal. Op een leuke manier heb ik er heel veel van opgestoken."

Hoe werkt zo'n cursus nou eigenlijk? bekijk de video
Braint taalvaardigheid - uitleg werkwijze

Wie gingen u voor?

 • Aegon
 • KPN
 • MN
 • Corporatie Academie